1. Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz. Daha Fazla Bilgi.

Anneanne Ekmeği ve Yerelması Çorbası

Gelincik 30 Haziran 2013

  1. Gelincik

    Gelincik Forum Gözdeci

    Katılım:
    24 Mart 2013
    Konular:
    410
    Mesaj:
    567
    Alınan Beğeniler:
    2
    [h=3]Anneanne Ekmeği ve Yerelması Çorbası[/h][​IMG]
    Anneanne Ekmeği
    Pazartesi günü ekmek yapmak için 3 saatten az zamanım kaldığını fark edince all recipes'ten bu tarifi buldum. Tarifteki bekleme sürelerini, hamuru önceden 200C'ye ısıtıp kapattığım fırında bekleterek kısalttım. Böylece bekleme süreleri yaklaşık15şer dakikaya indi. Fırından ilk çıktığında kızıma ekmeği bıraktırıp yemeğe geçirmekte epeyce zorlandım.
    Malzemeler:

    • 1 bardak 240ml
    • 1 su bardağı ılık su
    • 1 yemek kaşığı instant kuru maya
    • 1 tatlı kaşığı tuz
    • 1 yemek kaşığı + 1 tatlı kaşığı sıvıyağ
    • 2 yemek kaşığı + 2 tatlı kaşığı toz şeker
    • 4 su bardağı un
    Hazırlanması:

    1. Fırını 200C'ye ısıtıp kapatın. Geniş bir kabın içinde ılık su, maya, tuz, yağ, şeker ve 2 su bardağı unu karıştırın. Kabınızın üzerini streçleyip fırında karışım 2 katı olana kadar bekletin.
    2. İki katına çıkınca azar azar 2 su bardağı unu ekleyip iyice yoğurun. Hamuru yağlanmış bir kaseye alıp çevire çevire her yanının yağlanmasını sağlayın. Üzerini örtüp tekrar fırına alıp iki katı kabartın.
    3. Hamuru hafifçe yoğurup ekmek şekli verin ve dikdörtgen kek kalıbınıza yerleştirip kapalı fırınınızda kabartın. 175C'de 35-45 dakika pişirin. Kalıptan çıkardıktan sonra bir beze sararak ılıtın.
    [​IMG]
    Yerelmasını ilk ve son kez 11 yıl önce annem Ankara'ya hasta anneannemin yanına gidip beni de ev halkına yemek yapmakla görevlendirdiğinde yapmıştım. Yemekten sonra bir daha yerelması pişirmemeye karar vermiştik. Ama benden habersiz buzdolabıma giren yerelmalarını artık pişirmem gerektiğime ikna olunca mecburen ocağın başına geçtim. Zeytinyağlı yerelması yapıyorum derken tarif kendiliğinden çorbaya dönüştü. Böylece yerelması bizim evde de yenir oldu.
    Yerelması Çorbası
    Tarif sebzeli mercimek çorbasının neredeyse aynısı, ben yerelması yerine normalde kereviz koyuyorum, bu tarifte baştan eklemedim ama siz patates de ilave edebilirsiniz.
    Malzemeler:

    • yaklaşık 750gr yerelması
    • 1 adet kuru soğan
    • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
    • 2 adet havuç, küp küp doğranmış
    • yarım su bardağından biraz az kırmızı mercimek
    • yaklaşık 1,5lt kaynamış su
    • tuz
    • limon
    Hazırlanması:

    1. Yerelmalarını soyup limonlu suda bekletin. Kuru soğanı yemeklik doğrayıp zeytinyağında havuçlarla beraber kavurun.
    2. Soğan şeffaflaşmaya başlayınca yerelmalarını küp küp doğrayıp tencereye ekleyin. Mercimeği yıkayıp tencere ilave edin ve birkaç kez daha karıştırın.
    3. Kaynamış suyu ekleyip mercimekler ezilene kadar pişirin. Pişince blendırdan geçirin, kıvamı koyu gelirse su ilave edin. Tuzunu ekleyip limon suyula servis yapın.


     
  2. ELFIDA

    ELFIDA Administratör Site Yetkilisi

    Katılım:
    24 Mart 2013
    Konular:
    4,991
    Mesaj:
    97,022
    Alınan Beğeniler:
    4,690
    Cevap: Anneanne Ekmeği ve Yerelması Çorbası

    emegine yüregine saglık selma bu harika paylaşımların icin teşekkürler...
     
  3. Kuaför^Murat

    Kuaför^Murat Forum Gözdeci

    Katılım:
    4 Nisan 2014
    Konular:
    363
    Mesaj:
    6,648
    Alınan Beğeniler:
    15
    Cevap: Anneanne Ekmeği ve Yerelması Çorbası

    ​Emeklerine sağlık güzel paylaşım için teşekkür ederim...
     
  4. PARGALI

    PARGALI Administratör Site Yetkilisi

    Katılım:
    30 Eylül 2014
    Konular:
    2,701
    Mesaj:
    30,885
    Alınan Beğeniler:
    2,646
    Paylaşım adına teşekkürler emeğinize sağlık
     
  5. GüL.*

    GüL.* Administratör Site Yetkilisi

    Katılım:
    5 Eylül 2015
    Konular:
    5,824
    Mesaj:
    51,819
    Alınan Beğeniler:
    5,694
    Gelincik_Emeginize sağlık paylaşım için teşekkürler...
     

Bu Sayfayı Paylaş